- De Australische luchtvaartmaatschappij Qantas heeft een nieuw programma waarmee passagiers tegen betaling de stoel naast zich kunnen reserveren.
- 48 uur voor vertrek worden degenen die in aanmerking komen via een e-mail uitgenodigd om een ‘Neighbor Free’ stoel te kopen.
- De kosten variëren van 30 tot 65 Australische dollar per stoel, afhankelijk van de vluchtroute.
- Lees ook: 5 stewardessen geven tips om een lange vlucht zo comfortabel mogelijk door te komen
Celebrity chefs, designer pyjama’s en vliegtuigstoelen die uitvouwen tot een bed zijn allemaal luxes die waarschijnlijk niet snel in economy class van een vliegtuig te vinden zullen zijn. Maar luchtvaartmaatschappijen proberen manieren te vinden om vluchten ook voor passagiers buiten de business class comfortabeler te maken.
Zo heeft de Australische luchtvaartmaatschappij Qantas Airways begin deze maand het zogenoemde “Neighbor Free”-programma gelanceerd, waarmee passagiers de stoel naast zich kunnen reserveren om wat extra ruimte te hebben of een mogelijke praatgrage buurman te vermijden.
Achtenveertig uur voor vertrek worden in aanmerking komende reizigers via e-mail uitgenodigd om tegen betaling de stoel naast hen te reserveren. De prijzen variëren afhankelijk van de vliegroute.
Een “burenvrije” stoel op een vlucht van Sydney naar de Gold Coast kost minimaal 30 Australische dollar, terwijl je voor de meeste in aanmerking komende routes zoals Adelaide naar Brisbane 65 Australische dollar betaalt, schrijft Executive Traveller. Een prijs van 30 Australische dollar komt overeen met ruim 18 euro; het equivalent van 65 Australische dollar is ongeveer 40 euro.
Betalen voor lege stoel naast je in vliegtuig: ascociaal of niet?
De meningen over het nieuwe programma zijn verdeeld. "Ik denk dat ik de extra dollars zou betalen, een beetje extra ruimte zou heerlijk zijn", zei een man tegen het Australische Today News. Maar een ander zei over de optie: "Ik ben graag sociaal en ik denk dat dit een beetje asociaal is, nietwaar?".
De nieuwslezer van het Australische Sky News, James Macpherson, noemt het nieuwe programma van Qantas geldklopperij. "Ze doen dit alleen om geld te verdienen aan stoelen die toch al leeg zijn", zei hij.
Hoewel het nieuwe programma van de luchtvaartmaatschappij momenteel alleen wordt aangeboden op legere binnenlandse vluchten, zijn er "plannen om het initiatief in de komende maanden verder uit te breiden naar andere binnenlandse routes", vertelt een woordvoerder van Qantas aan Executive Traveller.
Naast Qantas proberen ook andere vliegtuigmaatschappijen met creatieve ideeën te komen om economy wat luxer te maken. Zo zal Air New Zealand komend jaar een "slaapzone" introduceren in z'n vliegtuigen, met stapelbedden die passagiers tijdens de reis kunnen huren. Bij andere luchtvaartmaatschappijen - waaronder Singapore Airlines - worden warme handdoeken en verzorgingspakketten uitgedeeld aan passagiers op lange afstanden.